Nieuwste vorm van liefde vieren
28 februari 2019

Zijn jullie gek op elkaar? Mag iedereen weten dat jullie bij elkaar horen? Houden jullie wél van vieren, maar niet zoals iedereen het altijd doet? Willen jullie het anders, eigenwijs en op jullie eigen manier… Dan is een Houwerij iets voor jullie! Een Houwerij is dé ultieme manier om de liefde te vieren, voor iedereen.

Steeds meer stellen zijn op zoek naar een alternatieve manier om de liefde te vieren. Was vroeger verliefd-verloofd-getrouwd een logisch vervolg op elkaar, tegenwoordig denken stellen daar meer over na. Men staat stil bij de vraag: ‘wel of niet trouwen?’, met als gevolg dat trouwen niet altijd het antwoord is op de ware liefde. In deze blog lees je meer over het ontstaan van het huwelijk en wat het hedendaagse alternatief kan zijn.

Exclusief voor wie daarvoor open staat…

1 - DE GESCHIEDENIS VAN HET HUWELIJK

Het huwelijk kent zo'n lange geschiedenis dat we eigenlijk nooit meer stilstaan bij het ontstaan ervan. Hoe en waarom trouwden mensen vroeger? En hoe heeft de bruiloft zich ontwikkeld tot het feest dat we nu kennen? 

Ontstaan vanuit regels en belangen
De trouwdag zoals we die nu kennen is een dag vol romantiek en liefde voor elkaar. Vroeger zag dit plaatje er heel anders uit. Het huwelijk was meer een verplichting dan een eigen keuze en draaide voornamelijk om economische belangen. De huwelijken van toen waren gearrangeerd: de ouders van de bruid bepaalden met wie er getrouwd werd. 

De eerste huwelijken werden voltrokken in de Middeleeuwen. De originele reden achter het huwelijk is monogamie. Ook werd er getrouwd om bezit zoals erfenissen of grond binnen de familie te houden. 

In de late Middeleeuwen ging de kerk een steeds belangrijkere rol spelen rondom de sluiting van een huwelijk. 

Volgens de kerk waren er drie belangrijke zaken die gegarandeerd moesten worden, voordat een huwelijk officieel geldig verklaard werd:

  1. Het gevaar van incest moest worden tegengegaan
  2. De seksualiteit moest beteugeld worden
  3. Het moest een onverbrekelijk monogaam huwelijk worden 

Niet alleen mocht het bruidspaar geen seks hebben voor het huwelijk, maar ook tijdens het huwelijk kwam de kerk met regeltjes om de seksualiteit zowel binnen als buiten de deur te beperken. Ook was het voor het bruidspaar niet mogelijk om op eigen initiatief te scheiden. 

Meer vrijheid en eigen keuze
In de 17e eeuw werden huwelijken nog wel geregeld door de betrokken families, maar werd er ook steeds meer gelet op de achtergrond en interesses van de bruid en bruidegom. Een groot verschil ten opzichte van de Middeleeuwen was ook dat zowel de bruid als de bruidegom mochten aangeven of ze de gekozen partner geschikt vonden. Wel zo prettig! Op het gebied van het huwelijk kwam er zo steeds meer gelijkheid tussen man en vrouw. 

BRONThe Perfect Wedding

Gelukkig is er in de jaren veel veranderd en hebben de meeste stellen keuzevrijheid. Maar nog steeds is De Liefde niet altijd de voornaamste reden om te trouwen. 


Redenen om te trouwen

Er bestaan verschillende motieven om in het huwelijksbootje te stappen:

  • Rechten; er zijn materiële en/of ideële rechten die men wenst voor zichzelf of de partner
  • Liefde; de twee partners houden van elkaar en willen hun hele leven bij elkaar blijven en voor elkaar zorgen, en vinden gevoelsmatig dat daar een huwelijk bij hoort.
  • Verbinding tussen beiden; veel koppels trouwen voor het symbool van verbintenis.
  • Geloof; sommige partners geloven dat hun relatie niet compleet is zonder Gods zegen (kerkelijk huwelijk).
  • Huisvesting; het verkrijgen van woonruimte en bijvoorbeeld een hypothecaire lening kan eenvoudiger zijn als er sprake is van een huwelijk. In sommige landen bestaat er ook 'wettelijk samenwonen', wat dan dezelfde voordelen geeft.
  • Beroep; in sommige beroepen is het verdacht als je niet getrouwd bent. In moslimlanden is het handiger om getrouwd te zijn dan om ongetrouwd samen te wonen. Soms hebben getrouwden ook voordelen binnen hun beroep.
  • Regelwerk rondom kinderen; soms zijn er kinderen op komst en willen stellen dit door middel van een huwelijk alvast goed regelen. Een misverstand is dat dit alleen door middel van een huwelijk kan.
  • Belasting; soms is een huwelijk fiscaal voordelig. Dit kan soms ook ongunstig uitpakken omdat dan het gezamenlijk inkomen telt. 


De ontwikkeling van het huwelijk gaat verder

Zoals het huwelijk zich de afgelopen honderden jaren heeft ontwikkeld, zo blijft het zich ontwikkelen. Het imago van regels en oude beloftes kleeft nog steeds een beetje aan het huwelijk. Voor sommigen hangt er een ouderwetse sluier overheen.

Bij hedendaagse bruiloften wordt dan ook vaak geprobeerd de vorm en uitstraling van de bruiloft in een modern en persoonlijk jasje te gieten. Geen stijve locatie, maar eerder een festivalsfeer. Geen mega prinsessenjurk, maar liever luchtig boho chique. Steeds minder mannen vragen om de hand van hun toekomstige vrouw, en ook is vooraf gescheiden slapen er niet meer b
ij. 

Maar voor sommigen is die uiterlijke aanpassing niet voldoende. Je blijft tenslotte je Ja-woord geven voor de wet en een eeuwenoude akte ondertekenen. Het is dan ook niet gek dat vandaag de dag steeds meer stellen op zoek zijn naar iets eigentijds.


2 - HUWELIJKSDRANG NEEMT AF

Het aantal huwelijken is de afgelopen jaren drastisch gedaald. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat er steeds minder twintigers én dertigers het huwelijksbootje instappen. In de groep 25- tot 30-jarigen stonden vorig jaar slechts 37 op de 1000 vrouwen voor het altaar. En dat terwijl dit aantal twintig jaar geleden nog op 83 lag. 

De daling in het aantal huwelijken wordt deels gecompenseerd door geregistreerd partnerschappen. Een klein deel van de stellen kiest hiervoor als alternatief voor het huwelijk. Voorop staat dat onder jongere generaties het gebruikelijk is geworden om eerst een tijd ongehuwd samen te wonen en pas later of zelfs helemaal niet meer te trouwen. Op de leeftijd van 35 jaar woont daardoor nu een groter aandeel ongehuwd samen.

BRON: CBS 

3 - HET ALTAARNATIEF

Dat de liefde afneemt, is erg onwaarschijnlijk. Er is blijkbaar sprake van een bijzonder fenomeen. 
Stellen zoeken een alternatieve manier. Ze willen zich onderscheiden door een persoonlijke invulling te geven aan hun viering van de liefde. Stellen willen geen standaardvoorwaarden die ze aan elkaar verbindt, maar een persoonlijke ceremonie op maat waarbij het vooral draait om het vieren van de liefde. 

4 - LIEFDESFEEST

Ondanks dat we minder trouwen, wordt zo’n uitbundig trouwfeest niet helemaal overgeslagen…

De trouwambtenaren van nu mogen dan wel minder twintigers en dertigers voor hun neus hebben staan; andere professionals op liefdesgebied, zoals weddingplanners en sinds een aantal jaar ook de Houwerij, hebben het hartstikke druk. Want dat er de afgelopen tien jaar maar liefst 11.000 meer stellen een geregistreerd partnerschap zijn aangegaan, betekent echter niet dat zij dit niet willen vieren met een soort van trouwfeest met al hun familie en vrienden.

En dus halen we allerlei toeters en bellen uit de kast om de liefde te vieren. Waar sommigen de trouwjurk, ceremonie en ringen achterwege laten, ontbreekt het bij anderen juist alleen aan het officiële jawoord. 

5 - HOUWERIJ

Een feest om de liefde te vieren werd al eerder gesignaleerd en heeft ook een passende naam, een Houwerij. Hierbij vier je dat je van elkaar houdt. Voor iedereen die wél de liefde wil vieren maar niet zoals we het vroeger deden, maar zoals we het anno nu doen. Je kunt namelijk ook heel goed een feest vieren zonder het wettelijke jawoord. 

Dat is inmiddels wel bewezen. 

De Houwerij is ontstaan vanuit een eigen behoefte. Door Vera Kurpershoek:

  • In 2013 waren mijn vriend en ik 10 jaar samen. Veel van onze vrienden waren al getrouwd of gingen trouwen. Wij hielden, net als vandaag de dag, veel van elkaar en wilden dat vieren. Maar dan op een andere manier. Zonder tussenkomst van de kerk of het gemeentehuis. Gewoon wij samen in het bijzijn van onze vrienden en familie.
  • Een bezoek aan de notaris leerde ons dat je met een samenlevingscontract ook je toekomstplannen inclusief afspraken rondom kinderen, kunt vastleggen. Alleen elkaars achternaam voeren, dat mocht dan niet.
  • Omdat ‘houden van’ wat ons betreft de voornaamste en belangrijkste basis is, bedachten wij een ‘Houwerij’. De eerste van Nederland. Een naam en symbolische waarde die wij zelf aan deze viering hebben gegeven. Een dag vol bijzondere momenten die we hebben gedeeld met vrienden en familie. Precies zoals wij dat wilden en waarbij we zelf controle hadden over wettelijke verplichtingen.
  • Het was een succes! Het moderne en eigentijdse concept van de Houwerij bleek meerdere mensen aan te spreken. Dit was precies wat anderen voor zichzelf ook zagen. Het idee ontstond hier meer mee te doen. Om zo meer ‘lovebirds’ een kans te geven op een persoonlijke Houwerij. Sindsdien zijn er al veel stellen gehouwd en krijgt deze nieuwe manier van de liefde vieren steeds meer bekendheid.



Past een Houwerij bij jullie?

Buiten kijf staat dat ieder stel zijn eigen reden heeft om wel of niet voor een Houwerij dan wel een trouwerij te kiezen. Ieder stel heeft zijn eigen reden en verhaal. Op basis van dat verhaal en hun wensen wordt er een persoonlijke Houwerij op maat geschreven. Alles is mogelijk. Van ingetogen en eenvoudig tot uitbundig en groot. Een dag of een heel weekend. Met intimi of met heel veel. In binnen- of buitenland. Gaat de voorkeur uit naar een totaalconcept voor de hele dag inclusief de ceremonie, of alleen een ceremonie op maat?

Een Houwerij heeft geen vast format, je kunt hier je eigen draai aan geven.


Denk je na het lezen van dit stuk “Ja ik wil Houwen” Neem dan contact met mij op voor een gratis intakegesprek.

Wil je direct aan de slag? Download dan hier de 10 onderdelen checklist voor Houwerij of trouwerij.

Vera Kurpershoek

06 - 47 258 553
info@houwerij.nl
KvK-nummer: 61154946

Algemene voorwaarden

Houwerij.nl een idee van vera kurpershoek - 2015

>